smithsdownunder.blogg.se

Nu flyttar vi till Narooma NSW och påbörjar ett nytt äventyr. Här vill vi dela med oss med våra upplevelser med nära, kära och ev okända! Den 28/1 2013 sticker vi!

Sverige ur deras ögon

Har idag samtalat med några andra mammor i Playgroup. En av dem är lärare men väntar nu sitt fjärde barn så jobbar inte för tillfället. De andra har jobbat inom barnomsorg och en är gift med en svensk man och boddei Sverige när hennes barn var små, hon var där med sitt barnbarn Bo.
De tyckte iallefall att vi i Sverige har väldigt bra utbildning och barnomsorg, att vi inte betalar så mycket för vår barnomsorg håller jag med om men vet inte om de har för höga tankar om våra skolor.... De hade läst /sett vetenskapliga artika/program r som beskrev hur lärare  för mycket mer fortbilding än vad de får och att de även för tid under dagen att planera, här får de ( som jag förstod det) planera mycket merr på sin fritid. De trodde inte lärare behövde vara rastvakter, är ni inte det??? De sa ocksa att Svenska elever ligger mycket högre på olika skalor hur "duktiga" de är i ämnen. Är det sant är det ju jättebra men jag sa att det säkert varit så men klimatet i Svenska skolor idag är tuffare än det var för en fem år sedan. De prisade också vår äldreomsorg och sa att vi även där låg långt före de i utveckling! Ska bli spännande efter ett tag och se om jag  också uppfattar det så.
Jag är iallefall impad av deras disiplin! Vet inte om jag skrivit det innan men varje morgon när klockan ringer ska alla elever ställa sig på sina linjer på marken och lyssa på vad en speciell lärare säger, här ska tysnad råda och tårna ska vara på linjen!!!! Sedan hissar de Australien flagga och Abroginernas flagga (kan ha stavat deras namn helt fel) och alla ta av siga sina hattar och rikta sina blickar mot flaggorna. Idag sa läraren att det ska även råda tystnad på eftermiddagen när de gör en liknande procedur (detta är inte Kindie eleverna med på) och eftersom det inte inte skedde igår skulle han idag samtala med några elever och en skulle få kvarsittning. Sedan ska alla gå på rad till sina klassrum . Så det så!  Inte lätt för dessa små sexåringar att lyssna alltid, speciellt inte när de är placerade framför en buske med väldigt lockande att plocka av....
 
Här kommer en bild på Dallas båten för er som inte sett den än!
Och på alla häftiga sälar på  ön Montague
Kram
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: