smithsdownunder.blogg.se

Nu flyttar vi till Narooma NSW och påbörjar ett nytt äventyr. Här vill vi dela med oss med våra upplevelser med nära, kära och ev okända! Den 28/1 2013 sticker vi!

Sydney och IKEA

Imorgon, måndag, tidigt tidigt beger vi oss mot Sydney för att vara där till på onsdag. Det blir läkarundersökning för mig ( till visumet)  och årlig kontroll av livbåtarna för Dallas. Och givetvis åker vi även till IKEA för att inhandla lite smågrejer och MAT! Inte för att vi har börjat sakna något så mycket än ska det bli gott med lite svenska smaker...
Vi har även firat Jacob som fyllt tre! Stora killen, nu är han inte bebis mer säger han... Kameran är ute på vift så återkommer med foton från dagen. Han blev uppvaktad och nöjd med sina presenter som bla var sparkcykel, lego och vattenleksaker. Sparkcyklen var bäst och Jonathan fick också en då han inte fick med sig sin cykel hit. Vi har redan varit ute på några promenader med dem! Jonathan hanterar sin jättebra, Jacob behöver öva lite mer....
På kvällen gick vi till Narooma Socil Club, har blivit vårat fredagshäng,där Kathy och Martin mötte upp. Kvällen var mycket trevlig då två av Jonathans klasskompisar var där och jag drack vin med deras mammor :)  Underbart att bara små prata med andra i någolunda lika ålder och alla relativt nya i Narooma. Jag stannade tom kvar då Chris och Steve tog hem barnen för att vuxen prata lite mer!
Kl 18 varje kväll spelar Narooma social club en trumpet "låt", clubben var från början för soldater och deras familjer men nu är "alla" välkommna att bli medlemmar  ( de tjänar nog lite mer  pengar på det), och då ska man stå upp och sedan under tiden läser de en dikt/minnesord över alla soldater som inte kommit hem och även fär de som kommit hem och för de som nu är iväg. Det är faktiskt lite rörande och jag tror att jag har hittat en del av dikten, denna del tycker jag är extra fin:
 
They shall grow not old, as we that are left grow old;
Age shall not weary them, nor the years condemn.
At the going down of the sun and in the morning
We will remember them."
 
Idag är det blandat väder med regn, blåst och sol. När solen tittade fram passade vi på att gå och bada i havet. Det behövdes i denna klibbiga hettan. Men vi njuter trots att vi saknar er mycket!
Kramar

Euphoria

Igår var vi i Batesman Bay  för att inhandla lite till kommande födelsedag och lite för att höja mysfaktorn i huset.
Jag hann in i en skoaffär också och medans jag gick där  så hörde jag en sång som jag  hört en eller två gånger innan : de spelar Euphoria!!!! Jag och Jonathan blev glada och sjöng med men tyckte det var lite konstigt att den spelades i ett shoppingcenter i NSW....
Vi hittade det mesta av vad vi var ute efter i K mart,en stor kedja med låga priser. Idag förstod jag varför de var så billiga när jag skulle sätte ihop våra nya lampor.... Lite deffekta! Men de får duga tills jag kommer till Sydney och IKEA. Inte för att jag tror det men jag hoppas att de har Bamse tandkräm i Swedish shop i Ikea, vi pressar ut det sista nu och de har redan bestämt sig för att de inte tycker om någon annan tandkräm... Spännande. Men däremot har det gått jättebra för Jacob utan välling, den tog slut för ett par dagar sedan. Nu dricker han en mugg mjölk innnan han går och lägger sig, så himla duktigt!
Solen skiner fortfarande över oss och vi är ofta på stranden och badar. I söndags var jag och barnen där vid fem tiden på eftermiddagen och det vara helt underbart, efter en stund var det inte så många andra där men det var underbart varmt fortfarande och vi njöt. Ska försöka ladda upp lite blandade bilder men är ju inte helt bra på att skriva  under varje foto så för se var jag kan skriva vad vi gör på korten.
Jacob tycker det är konstigt att Diva är här och biter honom på natten ( myggbett) och det får jag väl hålla med om, lite konstigt....
 

Lördag i Narooma

Barnen sitter i badet och jag dricker en kopp kaffe. Kaffet får duga men det är inte som kaffet hemma.... Jag tror jag har hittat det bästa kaffet i en liten butik som rostar sitt kaffe där men det var lite dyrt. Vet inte om jag kan motivera att köpa 1 kg kaffe för ca 150 kr..... Får nog fundera på det lite.
Chris är ute och jobbar, 8 st amatör fiskare som hoppas på napp! Den här veckan har bjudit på mycket bättre väder och Chris har haft fullt upp med nöjda kunder. Det är bra för det är nu pengarna ska komma in  på kontot ;)
Jag och barnen ska försöka leta upp en födeledagspresent till en Hailey som har bjudit Jonathan på kalas imorgon, det kan bli lite klurigt då det inte finns så många affärer att välja på här... Hade jag varit lite säkrare i min bilkörning kunde vi kört till Batemans Bay  men det är nog bäst att Chris är med när jag kör dit första gången. Vi håller tummarna och letar desperat här....
 
Jonathan:
Hej alla!
 Igår var vi på hoppborgen igen och jag vann choklad! Nästa fredag ska jag ta med mig mina egna pengar så kan jag vinna mer. Nu börjar Oscar längta hem till Ängahagen så på måndag ska vi packa ner honom i ett paket så får han flyga hem alldeles själv! Det går nog bra, han har ju övar med oss innan
 
Kram från Jonathan

Bilkörning

Tur att Narooma är litet för nu har jag börjat våga köra bil! Jag har kört till och från Jonathans skola och nu även till den större mataffären, utan incidenter!!!!! Önskar mig dock en lite mindre bil för de thär tar så stor plats så jag vägar inte parkera nära andra bilar vilket innebär att jag ändå oftast parkerar längst bort på parkeringen där inga andra vill stå.
Udag har jag och Jacob en slapp hemma dag med lite städ och tvätt. Han säger att han vill vila så kanske kanske vi kan lägga oss en stund. Svärfar har faktiskt börjat förstå hur diskmaskinen fungerar ;) Nu ska bara Chris lära sig också....
Nu ska jag rädda Jacob från en fluga! Vi har ganska många mindre ödlor i trädgården som kommer fram i solen och de börjar han bli lite mindre rädd för.
 
Kram

Sverige ur deras ögon

Har idag samtalat med några andra mammor i Playgroup. En av dem är lärare men väntar nu sitt fjärde barn så jobbar inte för tillfället. De andra har jobbat inom barnomsorg och en är gift med en svensk man och boddei Sverige när hennes barn var små, hon var där med sitt barnbarn Bo.
De tyckte iallefall att vi i Sverige har väldigt bra utbildning och barnomsorg, att vi inte betalar så mycket för vår barnomsorg håller jag med om men vet inte om de har för höga tankar om våra skolor.... De hade läst /sett vetenskapliga artika/program r som beskrev hur lärare  för mycket mer fortbilding än vad de får och att de även för tid under dagen att planera, här får de ( som jag förstod det) planera mycket merr på sin fritid. De trodde inte lärare behövde vara rastvakter, är ni inte det??? De sa ocksa att Svenska elever ligger mycket högre på olika skalor hur "duktiga" de är i ämnen. Är det sant är det ju jättebra men jag sa att det säkert varit så men klimatet i Svenska skolor idag är tuffare än det var för en fem år sedan. De prisade också vår äldreomsorg och sa att vi även där låg långt före de i utveckling! Ska bli spännande efter ett tag och se om jag  också uppfattar det så.
Jag är iallefall impad av deras disiplin! Vet inte om jag skrivit det innan men varje morgon när klockan ringer ska alla elever ställa sig på sina linjer på marken och lyssa på vad en speciell lärare säger, här ska tysnad råda och tårna ska vara på linjen!!!! Sedan hissar de Australien flagga och Abroginernas flagga (kan ha stavat deras namn helt fel) och alla ta av siga sina hattar och rikta sina blickar mot flaggorna. Idag sa läraren att det ska även råda tystnad på eftermiddagen när de gör en liknande procedur (detta är inte Kindie eleverna med på) och eftersom det inte inte skedde igår skulle han idag samtala med några elever och en skulle få kvarsittning. Sedan ska alla gå på rad till sina klassrum . Så det så!  Inte lätt för dessa små sexåringar att lyssna alltid, speciellt inte när de är placerade framför en buske med väldigt lockande att plocka av....
 
Här kommer en bild på Dallas båten för er som inte sett den än!
Och på alla häftiga sälar på  ön Montague
Kram

Nybörjare

Jag börjar så sakteliga lära mig rutiner och  lärdommar om mitt "nya" liv i Narooma.
 
Maten är nog lite dyrare här, men det finns små mysiga grönsaksbutiker och en butik där man köper bra kött i. Det är lite mysigt att handla i  mindre butiker och känna att man gynnar det lokala istället för den stora matkedjan som har butik här.  Har hittat någon konstig variant av Hallumi och ser med blandade känslor fram emot att grilla den.
 
En maskin tvätt tar minst två timmar !!!! Det är en toppmatad variant och ibland hamnar kläderna i obalans och då stannar maskinen tills man ändrat om de våta kläderna lite så vikten är mer jämt fördelat antar jag. Men kläderna torkar väldigt snabbt.
 
Det finns små vassa saker i gräset som gör svinont att trampa på så bäst att ha på sig skor vid utevistelse.
 
Havet och vädret är väldigt ogynnsamt ibland, om det inte blåser för mycket så är det tidvatten eller strömmar som gör att det är för farligt att ta ut båten = ingen inkomst. Men vi har lärt oss av mindre misstag att det inte
är värt att chansa. Inte för mina nerver ellerför båten. Ett fönster gick sönder igår och nu får Chris städa hela underdelen av båten idag. Som tur är blåser det för mycket och han skulle ändå inte kunna gå ut.
För att komma ut på öppet vatten i Narooma måste man passera en så kallad BAR. Det är som ett uppbyggt inlopp till viken från öppen hav och Narooma bar anses vara en av de farligaste i Australien. Igår var det tuffa vindar och Chris var på väg in , han och ett par andra båtar var ute. Det gäller att vänta in rätt våg att följa med in så han fick vänta utanför ca 15 minuter. Detta är som sagt ganska farligt och uppenbarligen även en attraktion för lokalbefolkning och besökande. Enligt Chris var det ca 100 personer på klipprna som tittade på honom... Han klarade det gallant ska tilläggas. En kille som filmade det hela kom förbi med filmen igår och ev har de lagt upp den på you tube. Båten efter Chris hade inte lika mycket tur, det var en mindre båt med två killar i och den båten finns ej mer. Som tur är klarade killarna sig med hjälp av två surfare. Chris "deckie" pratade med killarna innan och de hade knappt någon bensin kvar och hade väntat för en chans att komma igenom flera timmar.... Sackare! Och man kan inte bogsera en båt genom dessa förhållande, då skulle både båtarna ligga på botten.
 
Och till sist: min käre svärfar har fortfarande inte lärt sig att det är ok att sätta in sin disk i diskmaskinen. Trots att jag lämnat den öppen som en liten hint :)

Ängahagen

Jonathan och Jacob tar hand om Oscar. Vi vet inte hur många guldfiskar det finns i dammen , vi har sett fyra stycken. Igår var vi och hoppade i en hoppborg och lekte på en lekplats, det var på kvällen men vi kunde ändå bara ha shorts på oss. Sedan började det åska och Jonathan såg häftiga blixtrar! Idag säger mamma att vi  måste åka och handla mat men det är så tråkigt, hoppas vi slipper följa med.
Jag går i en klass som heter Delfinerna och jag måste ha hatt på mig hela tiden när vi är ute, det är för vi inte ska bränna oss i solen.  Det är väldigt varmt så vi måste dricka mycket vatten.  Min fröken Mrs Russak är snäll sedan har jag en extra fröken som heter Mrs Scott.
 
Hejdå från Jonathan och Jacob

Jacob visar huset och lite andra bilder

Ni förstår säkert vad vi visar på bilderna men det jag vill framhäva lite mer är rummet/garaget som kommer bli vårat gästhus! Här kommer vi enkelt kunna ta emot 4 gäster, troligen fler! Börja nu titta på datum för er resa Down Under. Nu ska jag och Jacob gå ut på en fm promenad i solen och leta upp en lekplats.
Kram

Jonathan på väg till dag två!

Första skoldagen

Givetvis tog jag foto när han stod redo att gå iväg på sin första skoldag men nu finns de inte i kameran!!!!! Frustration till max! Får bli fot dag två foto istället....
Idag var iallefall första dagen i Mrs Russak klass, Dolphin heter gruppen. De är 18 st i klassen. Vi tar cirka 15 minuter att gå men det är så hemska backar upp och ned nästan hela vägen. Mina ben kommer vara så tränade efter ha kört Jacob i vagnen, cykla är inte på tal om ! Men Jonathan traskade på och vi var på skolan i god tid. Alla barn hade fått olika tider att komma första morgonen så Mrs Russak kunde ta emot alla i lugn och ro. Det kändes bra. Jonathan var lite tveksam i början så jag var med i en timme eller så. Sedan sa han att jag kunde gå :)
De hade små olika bord som de kunde sitta och pyssla vid eller leka med de andra leksakerna i salen. De var så söta i sina blå shorts eller kjolar och vita toppar!
Det känns lite konstigt att höra barnen kalla fröken för Mrs Russak och när de ringer i en liten klocka ska alla barnen lägga armarna i kor på magen och sedan vända sig mot Mrs Russak och lyssna ! Linda- det kanske skulle vara något. De har visst ett jättebehov av lärare här och tar nu in lärare från Kanada! De har också mycket bättre villkor här när det gäller tjänstledighet och högre lön....
Sedan gick jag och Jacob runt och runt för att fördriva tiden, jag hade lovat Jonathan att inte gå hem utan vara i närheten och det ville jag ju hålla. Men vid 13 hade Chris jobbat färdigt och han kom och hämtade oss så vi fick lite lunch.
Tio i tre var det tid att hämta sötnosen igen och han var mycket nöjd med dagen, han hade bara inte vetat när han skulle äta sin frukt... Stackaren :(    Han åt upp den på vägen hem.
 
Så första dagen gick bra, mamma är mycket lättad! Nu ska bara jag och Jacob hitta lite lekgrupper att gå till.
Dags att förbereda middag som nu du måste vara "rikigt" då lunchen var smörgås och yogurt med musli, utan frukt och liten chokladbit :)

Hej Ängahagen!

I HongKong fanns det många plan att kolla på
O
 Nu sitter vi redo i bilen och ska åka till Narooma
 
Bilderna kom visst först, min mamma är inte så bra på datorer..... Men ni ser lite av hur vår resa var! Snart ska vi visa blider från båten.
Nu är vi framme i Australien och hos pappa det var sp roligt att träffa pappa igen. Vi har varit på pappas båt men inte kunnat åka på den , det blåser för mycket. Oscar är med oss hela tiden. Han tycker det är skönt att vara ute i trädgården och titta på guldfiskarna som vi har i en liten damm, det ligger ett galler på så han kan inte ramla i!
Resan gick bra, Oscar var duktig på att sitta still och bältet på när vi skulle landa. Här kommer lite foton från resan!
 
Kram Från Jonathan och Jacob

Huset

 
Lego bygge , och hur jag än försöker så verkar jag bara kunna ladda upp ett foto i taget... Får verkligen öva på detta med foton.